Večer smo pričeli smo s parom sauvignonov iz hiše Casa Marin iz povsem nove regije Lo Abarca, vsega 4 km od Pacifika, kjer je povprečna temperatura v rasni sezoni vsega 14 °C. Zelo hladno! Sauvignon Cartagena 2022 je bil na nek način klasičen a po čilsko saden, medtem, ko je bilo Sauvignon Blanc Cipreses vineyard 2021 vino, ki je prvič dvignilo temperaturo med publiko. Tako preciznega sauvignona, ostrega kot britev že dolgo ne! Z lahkoto ga spravite v klet za 10 let.
Single vineyard Chardonnay ´Tres Volcanes´ 2018 iz manjše kleti de Martino, ki prihaja iz regije hladne regije Malleco povsem na jugu Čila, je prav tako požel navdušenje. Polnega, kompleksnega okusa s klasično teksturo chardonnayja, ki je vrel v barikih, 100% opravil malolaktično fermentacijo, ter dozoreval v velikih 2500 litrskih sodih. Vrhunsko!
Pinot Noir Aconcagua Costa 2020, iz eminente hiše Viña Errazuriz je pokazal raznolikost doline Aconcagua. Ob obali je hladna, v sredini pa brez težav dozorevajo cabernet sauvignoni in carmenerji, ki potrebujejo veliko toplote. Aconcagua Costa, kot že ime pove, je seveda hladna in modri pinot se je tam prav lepo znajde. A to je je bila le priprava na izjemni E. Q. Limited edition Pinot Noir 2018 iz hiše Matetic, ki je zrastel je na granitnih tleh hladne regije Casablanca. Takšne natančnosti, ter živahne sadnosti ob čudoviti kompleksnosti ne najdemo prav pogosto. Še posebej ne za 25 €. Nič čudnega, da je veliko udeležencev vprašalo: »Kje se to dobi?« Mnogi so zastrigli z ušesi in nejeverno zmajali z glavo, ko so izvedli, da je vino pridelano po biodinamičnih principih! Ja, biodinamika ni slog, kot je nedavno v kolumni zapisal Primož Lavrenčič iz posestva Burja. »Pri nas pa pogosto je«, je inteligentno dodal Adam Valdhuber, s katerim sva imela debato prejšnji teden.
Old Vines Series 'Vigno' 2019 iz hiše de Martino nas je popeljal na sam jug v regijo Muile in v star vinograd sorte carignan posajene leta 1953. Carignan zna biti hudičevo taničen, a slednji je bilo prav prijazen, eleganten. Za poznavalce, a tudi za neobvezno pitje. Vino RHU mezcla tinta 2018 iz hiše Alcohuaz sem spoznal šele med nabavo vin za ta večer. Med kritiki nenehno dobiva izjemno visoko ocene, prihaja pa iz zelo severne pokrajine Elqui, znani predvsem po sorti syrah. Gre za zvrst sort 80% syrah, 12% petite sirah, 8% garnacha, ki so fermentirale v betonskih cisternah, grozdje pa ni bilo razpecljano. Zelo delikatno, kompleksno, polnega okusa z obilico kislin. Vinogradi se namreč nahajajo na višini Krvavca med 1700-2200 m nadmorske višine, kjer zapade vsega 100 mm padavin letno. Ekstremno! Cena - zmernih 52 €.
Sledila sta dva syraha. E. Q. Syrah 2018 iz regije San Antonio je samo potrdil, da v hiši Matetic pridelujejo filigransko natančna vina in da pikantne note črnega popra niso zgolj fraza. Tococo Syrah 2020 iz hiše Alcohuaz pa je samo še potrdil, da je potrebno pri vinih iz Čila pogosto razmišljati »out of the box«. Odličen par! Oba »hladnokrvna«, oba v slogu syrah in ne shiraz.
Trije carmenerji so nas popeljali skozi sorto, ki pomeni identiteto Čila. Če boste kje na svetu našli odličen carmenere, sorta sicer izhaja iz Bordeauxa, bo to zelo verjetno v Čilu. Sorta, za katero so v Čiliu do leta 1994 menili, da je poseben klon merlota, čeprav dozoreva še kasneje kot cabernet sauvignon, predstavlja nov obraz Čila. Sorta potrebuje tople kraje. Centralna dolina, Maipo, Colchagua ter osrednja dolina Aconcague nudijo idealne razmere zanjo. Pričeli smo z zelo popularnim Casillero del Diablo Carmenere iz kleti Concha y Toro. Dober, pikanten, malce zeliščen. Urejen, izdelan Alpha Carmenere 2020 iz hiše Montes je pobral veliko simpatij publike, še posebej ob omembi cene 17 € na steklenice. Mimogrede, za večino ostalih steklenic je treba odšteti 25 € - 35 €. Carmenère ´Alto de Piedras´ 2018 iz hiše de Martino prihaja iz tople regije Isla de Maipo, kjer pa je že čutiti vpliv hladnega Pacifika. Prav v tej hiši so leta 1996 prvič napolnili vino iz Čila, na katerem je pisalo carmenere. Eleganten, saden, v 2500 l sodih zorjen carmenere predstavlja novo smer pridelave rdečih vin v Čili in še marsikje po svetu. Nov les se umika, sadnost, veliki leseni sodi, ali pa celo betonske cisterne so na pohodu.
Večer se je zaključil z vinom Don Maximiano Founder's Reserve 2017, Viña Errazuriz iz sort 67% cabernet sauvignon, 12% malbec, 8% carmenère, 7% petit verdot, 6% cabernet franc je prikazal klasičen bordojski slog vina s sadnostjo Čila, kar je odlična kombinacija. Okrog ¾ lesa je novega in vino ga ne skriva. A je urejeno in izdelano. Vrhunski izdelek za katerega je potrebno odšteti 80 €.
Čeprav je cabernet sauvignon z naskokom prva sorta Čila, je na večeru sploh nismo predstavili. Pa imeli kaj, a fokus je bilo tokrat drugje. Čile piše nove zgodbe. Nekatere izmed njih smo uspešno prebrali.
Za vino večera je občestvo Belvina razglasilo E. Q. Limited edition Pinot Noir 2018 iz hiše Matetic.
Na drugo mesto smo postavili Chardonnay ´Tres Volcanes´ 2018 de Martino na tretje pa Alpha Carmenere 2020 Montes. Carmenère ´Alto de Piedras´ 2018 De Martino ter Don Maximiano Founder's Reserve 2017 Viña Errazuriz sta mu bila tik za petami.
Trije krožniki Maximovega šefa Petra Kovača in njegove ekipe so prav lepo in okusno dopolnili čudovit večer.