Poznavanje vina
Vsebina
- Sprehod skozi dvorane vinske zgodovine: najpomembnejši mejniki, ki so zaznamovali vino ter nanj vplivajo še danes.
- Kaj vino danes predstavlja v svetu (glavne države pridelovalke vina, novi-stari svet, kdo kroji vinsko modo).
- Degustacija vina: na kaj smo osredotočeni, ko vino gledamo, ko ga vonjamo in na kaj, ko imamo vino v ustih.
- Kako prepoznamo kakovost vina.
- Vpliv narave na vino: kje leži večina svetovnih vinskih regij; pomen vinskih letnikov; po čem se razlikujejo vinske sorte, pomen »terroir«.
- Kako vinar vpliva na kvaliteto vina z delom v vinogradu in delom v kleti.
- Ključni koraki pridelave belih, rose, rdečih in penečih vin.
- Pogovor o slogih vina nam bo dal odgovore na vprašanja »Katera vina so boljša: rdeča ali bela?« ali »So slovenska vina boljša od tujih?«. Spoznali bomo različne stile vina in razlike med stilom in kvaliteto.
- Kako izbiramo vina za domačo ali poslovno rabo ter investicije za lastno vinoteko.
- Kakšni so ustrezni kozarci za vino in vrstni red postrežbe vina.
- Kaj je o vinu dobro vedeti v restavraciji: izbira in postrežba vina in nekaj namigov, s katerimi preverimo, kako resne namene imajo z vinom naši gostitelji
Predavanje, diskusija, vaje, degustacija.
Vse obravnavane teme sproti preverjamo z degustiranjem vin, jih skupaj s predavateljem pokušamo, opisujemo in analiziramo.
Predavatelj
- Robert Gorjak, dipWSET, Weinakademiker. Mednarodno uveljavljeni in priznan vinski poznavalec ter publicist.
Trajanje
- od 18.00 do 21.15 ure, dva seminarska popoldneva, udeleženci se udeležijo obeh delov seminarja.
Kdaj in kje
- 22. in 29. januar 2025 (Ljubljana)
Cena
- 135 eur
Registracija
Seminar | Količina | Cena |
---|