Večerja z Decanterjevimi nagrajenci v Maximu
Objavljeno 28.06.2022
Večer se je odprl s platino nagrajeno penino Zero brut 2019, Ščurek. To je bila že tretja platinasta medalja v zadnjih štirih letih za Ščurke. Ocenjevalce je gotovo navdušila prefinjena avtolitična dozorelost ter krasen zaton. Stojan Ščurek je hudomušno komentiral, da si želi pet platin, za vsega sina po eno.
Prvo jed, odlično marinirano tuno s kremo avokada, sta spremljala z zlatom nagrajena penina Prestige extra brut 2013 – Istenič ter saden in precizen Šipon 2021 – Statera iz Haloz! Miha Istenič, star maček na vinski sceni, je zadovoljno predel. Njihove penine prejemajo visoke nagrade na mnogih pomembnih ocenjevanjih, a zlato na Decanterju je svojevrstna potrditev. Kondicija penine in tekstura mehurčkov sta bili izjemni. Statera so novi igralci na sceni, mladi Gregor Kotolenko (Statera) pa poleg Isteniča edini Štajerec na večeru. Šipon in rebula sta z naskokom najbolj nagrajeni sorti med slovenskimi vini. Nasploh imajo Decanterjevi ocenjevalci »mehko roko«, ko se na mizi pojavijo lokalne sorte. Pa vendar, za primerjavo – sorta plavac mali je do sedaj prejela zgolj eno zlato medaljo na DWWA.
File brancina na fregoli s hobotnico, kapesanto in zelišči sta spremljala mehka, prav fina, nežno aromatična Pinela 2021 – Marc ter novost Rebula orbis 2018 – Erzetič. Marc, še nedavno manj znana hiša je za svoje sveže pinele v zadnjih treh letih prejela platino, srebro in letos zlato, kar je nedvoumen znak konsistence in kakovosti. Andrej Erzetič je za svojo novo linijo rebule uporabil pet vrst lesa, a bolj kot slednje je pomembna slogovna odločitev, da se je lesna nota umaknila in da je rebula spregovorila. Odlična!
Z zlatom nagrajena Rebulo bagueri 2018 - klet Brda je bila po platini za letnik 2013 ponovno zasijala v zlati barvi. »Zlorabili« smo jo namesto sorbeta, za intermezzo. Okus? Manj je več. Manj prezrelosti, manj novega lesa. Več rebule. Podobno kot pri Erzetiči. Z enologom Darinkom Ribolico smo ugotavljali, da enologi, vinarji v mladosti pogosto hočejo pokazati vse svoje znanje in neredko preveč vplivajo na vina. Malce jih »pošraufajo«. Z leti, z modrostjo, tudi ego je pogosto umirjen, stopijo korak, dva nazaj in pustijo vinu, da se samo izrazi. Kakovost vina, predvsem pa karakter ter ekspresivnost v tem primeru opazno odskočita.
Zelo podoben komentar lahko pripišemo jedem Petra Kovača ta večer. Brez ekstravaganc, umirjeni, skladni okusi. Kovač se je zavedal, da so vina ta večer na prvem mestu. Jedi so odigrale vlogo spremljevalca brez da bi spustil kakovost. To zmorejo le mojstri.
Ob krasno zapečeni jagnječji kroni z zeliščno skorjico, lisičkami, zelenjavo in kifeljčarjem smo postregli edini rdeči vini večera. Obe iz Istre, obe zlati medalji. Vinagra Refošk 2018 – Brič je brez kančka dvoma eden najboljših refoškov kadarkoli pridelan pri nas. Izjemna skladnost, natančnost okusov z umirjeno kislino. Mojstrovina enologa Uroša Bolčine, katerega strokovno delo se prepozna še v mnogih drugih slovenskih kleteh. Epulon 2019, Steras je po letnik 2018 ponovno pozlatel. Epulon, tudi ime kralja uporniškega plemena Histri, je v Istro, pa tudi na celotno slovensko vinsko sceno vnesel popolnoma novo paradigmo rdeče zvrsti. Tilen Prapotnik je zanj izbral pet lokalnih rdečih sort (cipro, pristavski refošk, maločrn, črna borgonja, bontempa ter istrski refošk). Epulon nudi skorajda burgundsko eleganco in teksturo, pikantnost, ki se kosa s sorto syrah ter fineso, ki jo premore redko katera rdečina pri nas. Poklon!
Ob moussu gianduje z lešnikovem ganachem in karamelno espumo smo postregli verjetno najbolj nagrajeno vino na Decanterju v svetovnem smislu. Kopica zlatih medalj, »Regional Trophy«, »Best in the show« so oznake, ki jih je do sedaj na Decanterju prejelo vino Leonardo iz kleti Marjan Simčič. Letos je za letnik 2016 prejelo 94 točk in srebrno medaljo. Grand finale!
Ob zaključku večera je bilo vsem prisotnim jasno, zavedno ali pa nezavedno, da premore Slovenija čudovit nabor visokokakovostnih, vrhunskih vin svetovnega formata. Niso vsa vsem po meri. A prav vsak, če dobro prebere, bo med njimi našel nabor, ob katerem bo doživljal vrhunske užitek. Decanterjevo ocenjevanja nam vsako leto postreže s številnimi namigi. Končni izbor pa je seveda samo naš.