Malce zgodovine
Vse se je začelo kakšnih 8000 let ob vznožju kavkaških pogorij. Gruzinci si lastijo okrog 8.000 let stara arheološka najdišča pešk grozdnih jagod, Armenci se lahko pohvalijo z okrog 6.000 let staro vinsko kletjo imenovano Areni, ki je bila leta 2011 odkrita v regiji Vayotz Dzor in je danes na ogled splošni javnosti.
Obe državi sta bili skozi zgodovino ves čas pod udarom velikih sosedov, a jima je, podobno kot Slovencem, uspelo zadržati jezik in kulturo danes pa imata oba sosednja naroda, katerih jezika sta popolnoma drugačna, tudi svoji državi. Vinogradništvo je bilo v obeh državah pomembna panoga. Še posebej v Gruziji, kjer velja, da praktično vsak doma prideluje vino zase in za prijatelje. Vam zveni znano? Za časa Sovjetske zveze so Armenijo določili kot državo, kjer se bo pridelano vino destiliralo v vinjak, Gruzija je pridelovala vino, v glavnem za masovno porabo. Slajša rdeča vina so bila, in so še vedno, hit na ruskem trgu.
Gruzijo poznamo kot domovino kvevrov – glinenih posod za zorenje vina, ki jih mnogi napačno imenujejo amfore. Amfore so precej manjše in so se uporabljale za transport in ne za zorenje vina. Ilia Nozadze, naš gostitelj, ki je tudi izbral vina za naš večer je poudaril, da ni nujno, da se v kvevre shrani vina skupaj s kožicami. To je le ena od možnosti. Niso vsa gruzinska vina, ki zorijo v kvevrih »oranžna« - oziroma bela »macerirana«. V kvevrih lahko zori tudi vino samo. Brez kožic. In seveda mnoga gruzinska vina niso nikoli videla kvevrov. Pridelana so klasično, kot mnoga ostala vina po svetu. In ja, pred restavracijo lahko obiskovalci občudujejo forma vivo s kvevri. Mnogi so presenečeni nad njihovo gigantsko velikostjo. A kvevri so lahko tudi manjši – tipično med 2000 in 3000 litri prostornine.
Kaj smo pokušali na večeru v Zlatem runu?
Ob klasični sirovi piti - hačapuri, sta večer odprli v jeklenih cisternah pridelan 1. Rkatsiteli 2020 pridelovalca Marani iz regije Kakheti ter 2. Tsolikouri 2020 pridelovalca Georgian Wines iz regije Imereti, blizu Črnega morja. Rkatsiteli je daleč najpomembnejša sorta Gruzije, ki je priljubljena tudi v Ukrajini, Rusiji, Moldaviji, Bolgariji in Romuniji. Gre za zelo raznovrstno belo sorto, ki lahko veliko obrodi in ohranja visoko mero kisline. Genetsko je zelo podobna lokalnim divjim sortam vinske trte! Kakheti je najpomembnejša gruzinska vinorodna regija, odgovorna za preko 70% vse pridelave vina.
Nadaljevali smo z zelenjavnimi namazi iz pora, rdeče pese in jajčevcev ter klasičnim gruzinskim kruhom – lavashi. Pospremili smo jih z vinom 3. Voski 2020 armenskega pridelovalca Zorah iz regije Vayotz Dzor, ki se nahaj na okrog 1400 metrov nadmorske višine. Voski je zvrst starih armenskih avtohtonih sort voskeat in garandmak. Prva se smatra za kraljico armenskih vinogradov, rodovitni garandmak pa je ena najbolj priljubljenih sort Armenije. Belo serijo je zaključilo v barikih in kvevrih zorjeno vino 4. Kondoli Rkatsiteli 2017, iz kleti Marani, ki je pokazalo visoko kakovost, dober potencial zorenja ter raznovrstnost sorte rkatsiteli. Kondoli je tako slaven vinograd, da ga opevajo celo stare gruzinske pesmi. Resničen grand cru!
Ko so na mizo pričeli prihajati hinkali - mesni žlikrofi, smo jih pospremili z rdečima vinoma Igrivi 5. Saperavi 2018, pridelovalca Georgian Wines (Kakheti, nerjavno jeklo) ter nadvse elegantni 6. Otskhanauri Sapere 2018, Georgian Wines (regija Imereti, ). Saperavi je, podobno kot rkatstiteli, pravi hit, ki se je razširil po državah bivše Sovjetske Zveze in po Vzhodni Evropi. Daje dolgoživa vina globokih barv in visokih kislin. Otskhanauri Sapere, katerega ime prav tako namiguje na globoko barvo je precej redka sorta, dotično vino z obilo elegance in žametnih taninov pa dokaz, da bi je lahko posadili mnogo, mnogo več.
Ob mesnih nabodalcih smo postregli z vinoma 7. Karasi 2020, Zorah (Vayotz Dzor), ter 8. Saperavi Premium 2016, Georgian Wines (Kakheti). Karasi 2020 je pridelan iz imenitne stare armenske sorte areni, ki jo mnogi radi primerjajo z modrim pinotom. Barva je resda nekoliko globlja, a nesporna eleganca je primerljiva z drugo zelo staro sorto. Pridelana je bila v karasih – armenski različici kvevra. Zadnje vino, ki je zorelo v kvevrih in barikih je pokazalo, zakaj je saperavi tako priljubljen.
Ilia je v dogajanj polnem večeru še našel čas, da je obiskovalce povabil v svojo klet, kjer je postregel še belo vino iz sorte tsitska.
Malce številk
|
Gruzija
|
Armenija
|
Velikost
|
69.700 km2
|
29.700 km2
|
Prebivalcev
|
3,7 mio prebivalcev
|
2,9 mio prebivalcev
|
Zanimivost
|
V državi je 25.000 rek
|
Šah je obvezen predmet v šoli
|
Klima
|
Raznolika. Od vlažne obmorske na zahodu, do suhe, tople celinske na vzhodu (Kakheti). Ni namakanja.
|
Kontinentalna, subtropska. Vinogradi na visokih nadmorskih višinah. Ni trtne uši. Namakanje je ponekod nujno.
|
Velikost vinogradov
|
55.000 ha, (75:25 – bela vs rdeča)
|
16.000 ha
|
Število avtohtonih sort
|
Preko 500, 45 se jih komercialno uporablja za pridelavo vina
|
Preko 400
|
Ključne bele sorte
|
rkatsiteli
|
voskeat, garambrak
|
Ključne rdeče sorte
|
saperavi
|
areni
|
Klasična posoda za zorenje
|
kvevri
|
karasi
|
Za grand finale smo postregli z 10 let starim armenskim vinjakom iz destilarne Ararat iz Erevana. Odličen, gladek.
Za vino večera smo izglasovali Otskhanauri Sapere 2018, Georgian Wines, sledila sta Karasi 2020, Zorah ter Saperavi Premium 2016, Georgian Wines. Rdeča vina so se tokrat izkazala za boljša.
Gruzija in Armenija ob izjemnem številu avtohtonih sort, vinorodnih regij, tradicionalnih in modernih vinarskih tehnik nudita nebesa in pekel za vinoljube. Če nismo dovolj informirani, lahko iz ene ali druge države pridemo dokaj razočarani ali pa vsaj ne navdušeni. Če pa se na popotovanje ali pa soočenje z njimi odpravimo pripravljeni, pa nam lahko pričarajo okuse, ki jih preostanek sveta ni zmožen pokazati.
V Zlatem runu nas je pred »nevarnimi čermi« obvaroval Ilia Nozadze, velik poznavalec vin svoje domovine. Dodali smo še vina brez dvoma najboljše armenska kleti – Zorah, ki so me prepričali s kakovostjo na sejmu Vinitaly leta 2019. In ja - bili smo na varnih tleh! Naredili smo si dobro osnovo za raziskovanje vin iz zibelke vinogradništva. Morda se tja prav kmalu odpravimo tudi na vinsko turo!
,Gruzija in Armenija sta šele potrkali na naša vrata.
Robert Gorjak