Ujemanje vina in hrane
Vsebina
- Nekaj uvodnih besed o tem, kdo in kaj je somelje, kaj je njegovo poslanstvo.
- Kaj je poroka med hrano in vinom in kaj ločitev. Učili se bomo tudi na napakah.
- Spoznali bomo temeljna načela spajanja hrane in vina; kdaj je zaželena kontrastnost in kdaj skladnost.
- Kaj pomeni tradicionalno, kaj poetično in kaj logično spajanje hrane in vina.
- Grafični prikaz harmonije med sestavinami jedi in vini je najbolj nazoren. Spominja na pajkovo mrežo!
- Ne bomo se zadovoljili s štirimi osnovnimi okusi, ampak bomo šli še naprej, do petega in celo šestega.
- Čemu lahko pripišemo vlogo »bleferja«, kateri grižljaji nas lahko zavedejo, kaj sploh ne gre skupaj?
- Aperitiv: solo ali z …? Suho vino ali penina? Za dobrodošlico šilce žganega?
- Hladna predjed je denimo klasični suhomesnati narezek z vsiljivci. Kakšno vino bomo dali poleg?
- Za toplo predjed bomo izbrali testenine v različnih izvedbah. Bo vsem kos eno samo vino?
- Glavna jed je seveda mesna: klasična svinjska pečenka, biftek s poprom, divjačina v pikantni omaki. Se bo zraven bolje podalo belo ali rdeče?
- Ribe morajo plavati tudi v vinu, a glej, tu se včasih srečamo s kovinskim okusom. Zakaj?
- Siri so lahko zalo različni, prav tako vina, ki se podajo k njim.
- S sladicami bo pa križ, če nimamo zelo sladkega vina. Drži ali ne drži?
- Sestavili bomo slavnostni menu in pripravili še pogrinjek.
Predavatelj
- Jože Rozman
Trajanje
- 8 šolskih ur (2x4 ure) v popoldanskih urah: od 18. do 21.15 ure.
Kdaj in kje
- jesen 2024
- Ljubljana, Kavarna Sputnik
Registracija
Seminar | Količina | Cena |
---|